Turkije is al jaren een van de topproducenten van kersen. Afgaande op cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw, lijkt de Turkse kersenexport die van de VS en Chili voorbij te streven. Ondanks de Russische handelsboycot exporteerde Turkije in de eerste helft van 2016 al 50 miljoen kilo kersen. De verwachting is dat de totale export dit jaar uitkomt op 90 miljoen kilo, vooral door een sterke vraag uit Duitsland en Irak.

De productie van zoete kersen wordt dit jaar geschat op 320 miljoen kilo, die van zure kersen op 150 miljoen kilo. De totale productie is daarmee zo’n 20 procent lager dan die van 2015 (565 miljoen kilo) en vergelijkbaar met die van 2014 toen nachtvorsten en matige weersomstandigheden voor een reductie van het oogstvolume zorgden.

De laatste decennia is de kersenopstand steeds verder gemoderniseerd. Sinds 1995 is het aantal kersenbomen verdrievoudigd (van 6 naar 20 miljoen bomen), door intensivering van de aanplant en uitbreiding van het areaal. Van het totaal aantal bomen zijn er 8 miljoen nog niet in productie. Telers worden bij de vervanging van de aanplant financieel ondersteund door de Turkse overheid en kiezen steeds vaker voor modernere rassen als Kordia, Regina, Sweetheart en Sunburst.

Dit bericht is geplaatst op maandag 12 september 2016 - 14:01