Toelatingshouder Adama verwacht in september de toelating van Middel X ook in Nederland. Het dunmiddel remt de fotosynthese van het blad waardoor de uiteindelijk te vallen vruchten stoppen met groeien. De topvrucht blijft over en groeit door zonder maatconcurrentie van andere vruchten in de cluster. Na ongeveer tien tot veertien dagen herstelt het blad weer en is soms, afhankelijk van het behang en de weersomstandigheden, een tweede dunnende bespuiting nodig.

Momenteel wordt op negen locaties in Europa een fotosynthesemeter (zie foto) onderzocht gecombineerd met een Amerikaans koolhydratenmodel. Deze combinatie voorspelt de aanmaak van koolhydraten in het blad. “De combinatie moet telers ondersteunen om beter te kunnen beslissen of een tweede bespuiting nodig is”, aldus Ton Besseling van Adama. “In de landen waar Middel X toegelaten is, zoals België, beslissen telers met behulp van hun gezonde verstand of een tweede bespuiting nodig is.” Bij zonnig weer en lage nachttemperaturen worden veel koolhydraten aangemaakt en herhalen telers de bespuiting. Eén bespuiting dunt dan vaak onvoldoende. Bij donker weer en hoge nachttemperaturen dunt de boom van nature al meer en kan een tweede bespuiting meestal achterwege blijven. De aanmaak van koolhydraten is dan ook lager.

De fotosynthesemeter en het koolhydratenmodel, waarvoor Adama patent aanvraagt, bepalen beide hoe actief de behandelde bladeren zijn. Bij actief blad en nog te veel vruchten aan de boom is een tweede bespuiting met Middel X noodzakelijk. De fotosynthesemeter is uitgerust met een bluetoothverbinding naar de smartphone. De gegevens worden online (in een cloud) opgeslagen. Overigens zijn de fotosynthesemeter en het koolhydratenmodel niet onmisbaar. Het gezonde verstand gebruiken en de dungeschiedenis van het perceel kennen blijven belangrijk.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 augustus 2015 - 17:42