De meerderheid van de Twee Kamer ziet er niets in om de sancties tegen Rusland op te heffen. Dit in tegenstelling tot verscheidene Europese regeringsleiders. De Franse president Hollande pleitte  maandag 5 januari nog voor het stopzetten van de sancties. “Nederland zou deze afweging ook serieuzer moeten maken”, vindt NFO-directeur Siep Koning. 

Het embargo brengt de Europese economie en ook die van Nederland zware schade toe. De NFO constateert dat de boycot voor de fruitteeltsector zeker al 25 tot 30 miljoen euro schade heeft veroorzaakt. Als dit het gehele seizoen duurt kan die wel oplopen tot 75 tot 100 miljoen. “Als de boycot nog veel langer aanhoudt worden de gevolgen wel erg fors. Bovendien worden die dan afgewenteld op enkele sectoren in onze samenleving. Politici zouden meer naar de daadwerkelijke effecten moeten kijken en hun oordeel daar op baseren. Er worden te gemakkelijk conclusies getrokken. Nu er in andere landen stemmen op gaan om de boycot te verzachten of op te heffen, zou Nederland deze afweging ook serieuzer moeten maken”, vindt NFO-directeur Siep Koning.

De meeste politieke partijen in Nederland zijn voor het in stand houden van de sancties. Op de website van het Algemeen Dagblad geven verscheidene Kamerleden hun mening over de sancties. “De bal ligt bij Poetin. Pas als hij zijn koers verandert, doen wij dat ook”, aldus CDA-Kamerlid Raymond Knops. VVD, PvdA, D66 en PVV steunen het standpunt van het CDA. Alleen de SP pleit voor stopzetting van de sancties omdat deze niet het gewenste resultaat opleveren.
Aanstaande vrijdag, 16 januari, praat de Duitse landbouwminister Christian Schmidt op de Grüne Woche met zijn Russische collega Nikolay Fyodorov. Afgelopen week was er ook al een ontmoeting tussen de Letse minister van buitenlandse zaken Edgars Rinkevics en zijn Russische ambtsgenoten. Een belangrijke ontmoeting nu Letland voorzitter van de EU is.   

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 januari 2015 - 17:52