De uitspraak van de Rechtbank in Middelburg om hagelkanonnen in gemeente Borssele te verbieden houdt de gemoederen bezig. De CDA-afdeling in de gemeente peilde de meningen over het kanon en het bleek dat meer dan 90 procent van de inwoners geen probleem had met het gebruik van de hagelkanon. Ook bleek dat bij de gemeente, dat de meeste (9) hagelkanonnen in Zeeland heeft, in de afgelopen vier jaar slechts twaalf klachten zijn binnengekomen, waarvan dit jaar slechts één klacht.

NFO-bestuurder Rinus van ’t Westeinde pleit voor dezelfde hagelkanonregelgeving in geheel Zeeland. Nu kan elke gemeente haar eigen beleid inzake geluidoverlast door hagelkanon bepalen. Wethouder Conny Miermans zei eerder al dat Borssele de regelgeving regionaal wil afstemmen met Reimerswaal, Hulst, Sluis, Kapelle en Tholen.

Ophef is er ook over de rechter die in zijn oordeel liet meewegen dat hij de werking van het hagelkanon niet kan beoordelen. Volgens Van ’t Westeinde is het wel of niet werken niet aan de rechter. Een rechter moet kijken of de juiste procedures zijn gevolgd. Ook Miermans verbaasde zich over het oordeel van de rechter met betrekking tot de effecten van anti-hagelkanonnen. Aan de regionale krant liet ze weten. “Ik ben geen expert, maar bij de immense hagelbui vorig jaar in Zeeuws-Vlaanderen bleken de auto’s die bij het kanon stonden, geen schade te hebben.”

De uitspraak van de rechtbank is zeer nadelig voor de fruittelers in Borssele, maar zij hopen dat alles gedaan wordt om het gebruik van deze apparaten vanaf 1 januari mogelijk te maken. Dan wordt het nieuwe activiteitenbesluit van kracht. Dit geeft de gemeente een ruimer wettelijk kader om gebruik van hagelkanonnen binnen de wet te regelen.

 

 

Dit bericht is geplaatst op zondag 25 november 2012 - 23:00