Voor de schommelende kwaliteit van Nederlandse Elstar en Conference in de schappen van supermarkten blijft aandacht nodig. Maar het beeld is niet over hele linie somber. Zo zorgt de schilkwaliteit van Conference dit seizoen voor een goede uitstraling in het schap. Bij Elstar valt op dat het uitstalleven over het algemeen goed is, ondanks de gemiddeld lage hardheid bij aankoop. Dat blijkt uit de resultaten van de NFO-Kwaliteitsmonitor van afgelopen december.

In december 2014 was de kwaliteit van Conference in 30 procent van de supermarkten in orde. In oktober was dat nog circa 50 procent. De gemiddelde kwaliteit is wel iets beter dan in december 2013, toen slechts 15 procent van de supermarkten goed scoorde. De score blijft echter teleurstellend. Wat wel opviel is dat de schilkwaliteit beduidend beter was en ook het aandeel gebroken stelen bleef onder de 25 procent. Dat werkt positief op de uitstraling van de peren in het schap. Het suikergehalte voldeed overal aan de eis van minimaal 11°Brix. De laagste waarden lagen in december rond de 11,8°Brix.

Elstar laat dit seizoen een zwakkere hardheid bij aankoop zien. Dit lijkt een algemeen probleem dat zijn oorzaak vindt in het vroege teeltseizoen dat gepaard ging met een late kleuring. Opvallend is echter dat het uitstalleven goed is en dat bij 80 procent van de supermarkten de vruchten na aankoop een hardheid hoger dan 4 kg/cm2 behouden.
Net als bij Conference daalde de kwaliteit van Elstar tussen oktober en december van 50 procent van de supermarkten met een goede score naar 30 procent.

Kijk voor de exacte meetresultaten in onderstaand bestand met grafieken.

De NFO-Productgroepen Appel en Peer bespreken de resultaten met afzetpartijen en belanghebbenden in de fruitsector. Ook worden verbeteringen en afzetkansen besproken.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 januari 2015 - 18:52