Na de uitstaltest in de NFO-kwaliteitsmonitor van februari behoudt tweederde van de zeventig Elstar-monsters een goede hardheid. Hierbij is rekening gehouden met de variatie aan hardheid in een monster. In 35 procent van alle bezochte supermarkten werden Elstar-monsters gekocht, waarvan na een week uitstaltest vijf of meer appels onder de 4 kg/cm2 hardheid zaten. De overige 65 procent van de supermarkten verkocht uniforme kwaliteit Elstar met een goed uitstalleven. Enkel uitgaande van de gemiddelde hardheid voldeed 90 procent van de monsters. Beide percentages zijn gestegen na de vorige monitorronde in december.

De sterkste verbetering in uitstalleven zit niet in de gemiddelde hardheid, waar in december nog 80 procent van de supermarkten goed scoorde. Maar in de vermindering van variatie in hardheid na de uitstaltest, en het feit dat in de partijen minder appels onder de 4 kg/cm2 hardheid zitten. In december scoorde 35 procent van de supermarkten nog goed. In februari was dat bijna twee maal zo veel. Opvallend is dat er in enkele partijen wel enige schilvlekjes optreden, maar na de uitstaltest hiervan geen agressieve uitbreiding is te bespeuren. Voor Conference wordt in de NFO-monitor geen uitstaltesten uitgevoerd. 

Klik op onderstaand bestand voor grafieken met daarin de resultaten van de uitstalproef. Op bijgevoegde foto’s kunt u zien hoe de monsters er voor en na uitstalling uit zagen. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 maart 2015 - 15:37