LTO-Nederland heeft vorige week het initiatief genomen voor een extra overleg over de ontstane situatie door de aanhoudende droogte in Nederland. Namens de NFO nam NFO-voorzitter Gerard van den Anker hieraan deel. Dit heeft geresulteerd in een brief naar minister Schouten van LNV. Het ministerie heeft op zijn beurt op dinsdag 7 augustus een brief verstuurd naar de Tweede Kamer, na consultatie van het bedrijfsleven. Ook aan dit overleg heeft NFO-voorzitter Gerard van den Anker deelgenomen. In beide overleggen vroeg hij aandacht voor de continuïteit van de   watervoorziening in de fruitsector, de extra vogel- en andere schade door wild in de fruitsector en de noodzaak om de assurantiebelasting af te schaffen en zo het speelveld in Europa gelijk te trekken. Ook wees hij op de schade die is ontstaan door de extreme hitte: zonnebrand bij appel,  bladverbranding  in de broek van de boom bij peer en pruimen die door oververhitting inwendig bruin verkleuren.

Kleuring van de appels is een probleem
Door de hitte is de kleuring bij appels slecht (zie nieuwsfoto: bleke Elstar appels en slechte bladstand). De nachttemperaturen in juli waren hoog. Eind juli was er volgens het KNMI ook nog een warmterecord met een minimumtemperatuur in De Bilt van 22,4 ºC. De wat lagere temperaturen die in de loop van de week verwacht worden, bieden mogelijkheden om nog wat voor de kleuring te doen met bijvoorbeeld meststoffen.
Er zijn veel rijpingsverschillen door het land heen. Het is belangrijk om percelen goed te monitoren op suiker en hardheid om verassingen uit te sluiten door een net wat snellere rijping dan verwacht.

Een schip vol met zoetwater 
Fruitteler Marcel van den Bosse uit Serooskerke en agrariër Tim Moerman uit Oostkapelle regelden vorige week een binnenvaartschip om 4000 ton water uit Hollandsch Diep af te leveren bij de Roompotsluis op Neeltje Jans. Vanaf daar ging het water met tanks naar de bedrijven van beide agrariërs. Dat kostte 42 ritjes. Een kuub van dit water kost 3 tot 4 euro. Klik hier voor een reportage van de PZC


Verbrande bomen

In het Zeeuwse Nieuwerkerk is op het fruitteeltbedrijf Luctor et Emergo van Senny Capelle van zo’n 1.000 Conference-bomen het blad gedeeltelijk verbrand. “Er viel slechts 3 mm regen in de afgelopen zes weken. Tot 20 juni groeiden de peren nog goed door; de peren waren op die datum nog nooit zo dik als dit jaar”, aldus bedrijfsleider Arjan Steenpoorte die ook te zien is in het filmpje (niet Capelle). “Omdat we niet beschikken over zoet water pompen wekelijks 25 vrachtwagens met elk 30.000 liter zoet water – afkomstig uit het Zoommeer – in het bassin om de bomen te irrigeren. Met beregenen zou het bassin na één tot anderhalve nacht al leeg zijn.” Deze week komt de honderdste vrachtwagen: met 110 euro transportkosten exclusief btw betekent dit al een kostenpost van 11.000 euro.
Afgelopen donderdag bezocht Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van provincie Zeeland, het bedrijf. “De Bat beseft wel dat er iets moet gebeuren, maar de vraag is wie dat gaat betalen”, aldus Steenpoorte.


Water moet van boven komen

‘Water moet van boven komen……..Gespot bij n collega’, zo schrijft Alkema Fruit op haar Facebookpagina


Inventief met water

Jelle Stappers uit Baarlo stuurde een filmpje in dat hij heeft gemaakt van het waterrijden tegen de droogte. Jelle: “Alleen op dit ene perceel ligt geen beregening. Dat stond al op de planning om te rooien dus daar gaan we niet dit ene jaar nog beregening inleggen, al was dat achteraf toch nog de moeite geweest.”


‘Stoofperen’

Niet alleen appels kunnen zonnebrandschade oplopen: Tonnie van Kessel zette een foto van peren met zonnebrandschade op Facebook.

 

Beregeningsverbod
Momenteel geldt er in 11 van de 21 waterschappen een beregeningsverbod. Klik hier voor een actueel overzicht

 

 

Foto: Persbureau Heitink


Vernieling 

Bij fruitbedrijf Vink in Dreumel ging het afgelopen weekend helemaal verkeerd. Een trekker met draaiende pomp is door vandalen in een nabijgelegen meertje gereden, de slangen die eraan vastzaten, trokken daardoor zo’n 120 volwassen appelbomen omver. Een ravage… Klik hier voor de video die Omroep Gelderland ervan maakte

Foto: Vilt.be


Voor 160 euro onbeperkt water tanken in België

De Belgische waterzuiveraar Aquafin plaatste eind juli een persbericht over de mogelijkheid voor agrariërs om gezuiverd afvalwater te gebruiken voor toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen. Inmiddels zijn er  al een 100-tal nieuwe contracten afgesloten voor de afname van het water. Landbouwers kunnen voor 160 euro een maand onbeperkt water halen. Groenten en fruit mogen met dit water echter niet rechtstreeks besproeid worden. Met name landbouwers uit Zuid-West-Vlaanderen, fruittelers uit Limburg, groentetelers uit de streek van Beveren en Sint-Niklaas maken gebruik van deze mogelijkheid.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 augustus 2018 - 16:44