Helaas is het in deze nieuwsbrief weer nodig een update te geven van de hagelschade in de fruitsector. Vorige week donderdag meldden we u de (zware) schade in regio ten noordoosten van Maastricht. De fruitbedrijven in dit gebied liepen schades op tot 80 à 100 procent. Afgelopen zondag trok een zware onweers- en hagelbui over Zuid-Beveland. NFO-afdelingsbestuurder Rinus van ’t Westeinde: “De bui trok over de strook Driewegen, Ovezande, Nisse, Kwadendamme naar ’s Gravenpolder en Kapelle. Er viel niet zo heel veel hagel tegelijk, maar de bui duurde heel lang en de stenen waren groot.” De schade in het gebied is vrij zwaar. Van ’t Westeinde heeft voor de perenpercelen nog wel hoop dat deze de schade deels overgroeien, maar bij de appels is de kans op een goede productie verkeken. Bij Van ’t Westeinde verhagelde 10 hectare appels.
Een goede inventarisatie hoe de schade rondom de hagelkanonnen is, heeft hij nog niet. De komende tijd zullen de telers met een kanon samen de balans opmaken.

Voor de telers in zowel Limburg als Zuid-Beveland is de hagel een zware klap nadat juist deze gebieden vorig jaar getroffen werden door de nachtvorst.
Naast meldingen uit Zeeland en Limburg kwamen bij de OFH na afgelopen weekend ook twee meldingen van schade uit de Betuwe.

Deze middag en avond gold ook weer code oranje voor zware onweersbuien. Bij het uitkomen van deze nieuwsbrief is nog niet bekend of deze gevolgen hebben voor de fruitsector.

Diverse media maakten de afgelopen dagen melding van de hagelschade:

Hagel slaat weer toe in Zuiden’, door gfactueel.nl

Hagel vernietigt appeloogst Limburgse telers’, door Nieuwe Oogst met filmpje

Filmpje ‘Fruittelers nemen schade op na noodweer’, door Omroep Zeeland

‘Lichte hagelschade onder anti-hagelkanon’ door gfactueel

‘Noodweer Zuid-Beveland: hardfruit verhageld’ en koelcel ingestort door agf.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 mei 2018 - 20:26