De ALV van de NFO vond dit jaar voor het eerst plaats op een fruitbedrijf. Gastspreker Helma Lodders van de VVD ging met de ruim 125 bezoekers in gesprek over de sector en liet zich door fruitteler Theo Vernooij op zijn bedrijf rondleiden. Klik hier voor de fotoreportage.
Nachtvorst, duurzaamheidsinitiatieven, dialoogsessies en het gelijke speelveld binnen de EU waren de kernonderwerpen van de jaarrede van NFO-voorzitter Michiel Gerritsen tijdens de drukbezochte ALV van 16 juni op het fruitbedrijf van Theo, Martine en Erik Vernooij uit Cothen. Met zijn jaarrede gaf hij ook direct informatie en huiswerk mee aan VVD’er Helma Lodders, die deze middag in gesprek ging met de telers en een betoog hield voor de sector als landbouwwoordvoerder zijnde.
Een onderwerp dat de sector nog een seizoen lang gaat voelen is de nachtvorstschade. “Het begon met sprookjesachtige plaatjes, maar wel met een keiharde werkelijkheid erachter.” De NFO heeft via input vanuit de NFO-kringen en afdelingen een update over de vorstsituatie, maar deze kan mogelijk nog iets gaan wijzigen door de junirui. “Het beeld is iets gewijzigd met een iets negatiever beeld voor appel met een totale oogstreductie van voorlopig -35%.” Voor peer staat het op -20%. “Voor klein- en zachtfruit is het bijna onvoorspelbaar. Heel globaal zeg ik -25%, maar dit varieert van bijna geen oogst tot volle oogst. Dit verschilt sterk per regio, bedrijf en perceel.” Gerritsen benadrukte: “We moeten ons wapenen tegen vorst, nog beter dan we nu al doen.” Hij noemde hierbij de mogelijkheid tot gemakkelijker verlenen van vergunningen voor bijvoorbeeld bassins en windmolens. Momenteel zou 60% van het areaal beregend kunnen worden.
In het Fruitteelt-nummer dat zaterdag verschijnt, kunt u een uitgebreid verslag lezen over de ALV.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 juni 2017 - 18:33