Op het bedrijf van Maarten van Hoof in Olland is het een drukte van belang. De bouw van 9 ha zonnepanelen is in volle gang en tegelijkertijd worden de eerste frambozen al onder de panelen geplant. Onder 6 ha zonnepanelen worden dit jaar direct frambozen geplant. Onder de overige 3 ha zal in 2024 ook kleinfruit worden geplant, wellicht ook frambozen, maar dat staat nog niet helemaal vast. Het systeem op dit deel van het bedrijf is dit jaar te laat klaar om nog een teelt frambozen te realiseren.
In totaal gaat het om 24.206 zonnepanelen die worden geïnstalleerd; het grootste agri-PV project boven zachtfruit van Europa. In totaal is dit voldoende om groene stroom op te wekken voor zo’n 2.810 huishoudens.
In 2020 plaatste Van Hoof samen met Groenleven een pilot van 100 m2 om te onderzoeken of zonnepanelen boven frambozen teelttechnisch mogelijk is. In de pilot zijn panelen met verschillende lichtdoorlatendheid getest. Voor de praktijkaanplant heeft Van Hoof gekozen voor 40% lichtdoorlatendheid, dat gaf de beste resultaten. Ook is de constructie nog iets aangepast, zodat nu een robuuste constructie verrijst die geschikt is voor de praktijk. De proefconstructie zal vanaf nu gebruikt worden om stroom voor het eigen bedrijf op te wekken.
Naast het opwekken van stroom ziet Van Hoof ook andere voordelen in de panelen. Het gebruik van folieoverkappingen is immers niet meer nodig, wat behoorlijk scheelt in het folieverbruik. Bovendien zijn de panelen beter bestand tegen storm dan folie en maken ze geen klapperend geluid in de wind.

Op de foto de pilot die is aangelegd in 2020.

Meer informatie over het project is te lezen op groenleven.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 mei 2023 - 16:52