Als alternatief voor het aanaarden van (deels) bevroren kwee-onderstammen lanceert Van Nifterik kokosmatjes. Deze kunnen rondom de onderstam aangebracht worden. Teus van ’t Foort (Van Nifterik) kwam op het idee na vragen van Flevolandse fruittelers.

Voorlichtingspartijen adviseren op dit moment (deels) bevroren onderstammen aan te aarden of verticaal in te zagen. Door de vorstschade zijn het cambium en floëem (bastvaten die voeding en signaalstoffen vervoeren) beschadigd. Het xyleem (houtvaten, dood weefsel dat water en mineralen naar boven transporteert) is (bijna) ongevoelig voor vorst. Door het dode cambium en floëem is de bast losgelaten. Hierdoor droogt het nog levende weefsel, dat al moeizaam van vocht voorzien wordt, nog verder uit en heeft de boom minder kans om te over leven. Het koude, droge weer van begin februari en het warme weer van nu helpen daar niet aan mee. Aanaarden, mits met een goed mengsel van vochtige en luchtige grond, kan de onderstam beschermen tegen uitdroging. Het gevaar bestaat uiteraard dat bomen op eigen wortel groeien.

Een alternatief voor aanaarden kan het gebruik van kokosmatjes zijn, verwacht Van ’t Foort. Het kokos kan de onderstam beschermen tegen uitdroging, maar kan ook dienen als bescherming tegen strenge wintervorst in een volgend jaar. “Het is absoluut geen bewezen techniek, maar interessant genoeg om ervaring mee op te doen”, aldus Van ’t Foort. Een voordeel van kokos daarbij is dat het een natuurlijk materiaal is dat na een aantal jaar volledig verteert.

 

Verticaal inzagen

Een andere methode die voorlichters adviseren, is het verticaal inzagen van de stam door de veredeling. Verticaal inzagen beschadigt het floëem en het cambium. Om de wond te dichten maakt de boom nieuw weefsel aan. Dit nieuwe weefsel kan een brug vormen tussen gezond weefsel in de onderstam en de boom zelf, waardoor de opname van voedingsstoffen weer herstelt.

Voor beide methoden is voldoende levend weefsel noodzakelijk om de ingreep te laten slagen.

 

Bron: Nieuwsbrief NFO

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 april 2012 - 21:30