De hardfruitoogst is sinds deze week in grote delen van het land in volle gang. Met name bij de start van de oogst in het zuidwesten van het land viel de maat op diverse bedrijven wat tegen, zowel bij de peren als bij Elstar, hoewel dat bij dit laatste ras afhangt van het behang. “De peren zijn de afgelopen week nog flink gegroeid, vertelt Ab Sinke van Van Wesemael. Arie van Horssen van Alliance ziet in de praktijk een wat wisselend beeld bij Conference. “Er zijn grovere en fijne percelen, maar als ik iets algemeens moet zeggen plukt het niet helemaal mee bij de peren. De appels plukken gemiddeld wel mee”, aldus Van Horssen.
De algemene tendens is dat het makkelijk plukt. “Van val heb ik nog niet gehoord”, geeft René Bal van DLV Plant aan. Toch klinken geluiden uit de praktijk dat telers verrast worden door vallende vruchten. Ook Van Horssen hoorde van een teler die zijn plukschema aanpaste om een perceel met loshangende Goudrenetten eerder te kunnen plukken dan gepland. “Vastspuiten is dit jaar geen overbodige luxe”, vindt hij. De vraag is wat de oorzaak is van het vroegtijdig loslaten van de vruchten. Terwijl de ene voorlichter denkt aan de zware regenval van de afgelopen tijd, zoekt de ander het in de lange droge periode van afgelopen zomer.
Nu alle vruchten stuk voor stuk vastgepakt worden komen alle gebreken ook duidelijk aan het licht. Met name de hagelschade valt zeker niet mee. Een ander punt dat Sinke aanhaalt is zwartvruchtrot. Op een aantal bedrijven zet dit nog hard door, zegt hij. Sommige telers zijn genoodzaakt 10 tot 40 procent van hun oogst weg te gooien vanwege deze schimmelziekte. Het is iets dat de andere voorlichters niet herkennen. Bal: “Zwartvruchtrot komt nu wel tevoorschijn, maar zet nu niet meer door”. Van Horssen: “Fruittelers die consequent – op het goede moment met de goede middelen – spuiten hebben zelden zwartvruchtrot.”
Een positief punt dit jaar is de kleuring van de appels. Met de koude nachten verloopt deze over het algemeen goed.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 15 september 2015 - 17:09