760 bezoekers van 32 verschillende nationaliteiten, 20 sprekers, 98 standhouders uit 13 landen én veel aandacht voor de suzuki-fruitvlieg. Dat was de achtste editie van de International Soft Fruit Conference in een notendop. Inhoudelijk gezien lag de nadruk tijdens dit event op de bestrijding van ziekten en plagen, met een hoofdrol voor suzuki-fruitvlieg. Dit had alles te maken met het feit dat het Europese DROPSA-project officieel werd afgesloten tijdens de Soft Fruit Conference.

Vier jaar lang zochten 26 kennisinstellingen en bedrijven uit 13 landen naar strategieën om suzuki-fruitvlieg te lijf te gaan. Een ander doel was het vinden oplossingen voor bacterieziekten veroorzaakt door Pseudomonas en Xanthomonas in respectievelijk kiwifruit en steenfruit & aardbei. “Wat suzuki-fruitvlieg betreft heeft het project veel inzicht opgeleverd in de leefwijze van dit plaaginsect en de rol van waardplanten bij de overleving”, zegt Marcel Wenneker, die vanuit Wageningen UR betrokken was bij het DROPSA-project. “Er zijn enorm veel waardplanten voor de suzuki-fruitvlieg, waardoor deze zich makkelijk ergens kan vestigen. Onder meer om deze reden is de inzet van netten (insectengaas) met een aanvullende bestrijding cruciaal in de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg, zo bleek ook uit het DROPSA-project.”

 

Geen verdere groeiambities
Het aantal bezoekers van de International Soft Fruit Conference, dat werd georganiseerd door BVB Substrates en Delphy, zit al jarenlang in de lift. Het event vond donderdag 11 januari plaats in het 1931 Congrescentrum Brabanthallen. Dit jaar trok het event bijna tien procent meer bezoekers dan vorig jaar. “In 2017 verwelkomden we circa 700 bezoekers, dit jaar zo’n 760”, zegt organisator Eric Boot van BVB Substrates. “Hieronder waren vooral telers en adviseurs, maar dit jaar ook extra veel onderzoekers. Dit laatste had er onder andere mee te maken dat de eindafsluiting van het Europese DROPSA-project plaatsvond tijdens de Soft Fruit Conference.”
Volgens Boot waren de bezoekers voornamelijk afkomstig uit Europa, maar waren er ook mensen uit de Verenigde Staten en Canada en zelfs uit landen als Iran en Ethiopië. “Opvallend was dat er dit jaar veel Scandinavische bezoekers waren. Dit kwam vooral omdat we een afspraak hebben kunnen maken met de organisatoren van een Finse aardbeiendag. Deze vond eerst tegelijkertijd met de Soft Fruit Conference plaats, maar is nu verplaatst naar een ander moment. Dit leverde ons flink meer bezoekers uit Scandinavië op.”
Boot geeft aan dat het event nauwelijks verder kan uitbreiden, in ieder geval wat standhouders betreft. “Vorig jaar stonden er 85 bedrijven op de minibeurs, dit jaar 98. Daarmee zitten we vol. Qua bezoekers kunnen er misschien nog honderd tot tweehonderd bij; dan is het op. Maar we hebben niet de ambitie om een grootschalig evenement te worden: met de huidige omvang biedt de Soft Fruit Conference een ideale gelegenheid om te netwerken en is er een goede balans tussen beurs en presentaties.”

In de volgende editie van Fruitteelt leest u een uitgebreid verslag van de International Soft Fruit Conference.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 januari 2018 - 13:51