Vanmorgen begon het International Delphy Soft Fruit Event 2017 op KICK in Randwijk met het onderdeel kleinfruit. Het tweede deel van de ochtend vond plaats bij Vos Fruit op hun nevenlocatie in Andelst. Bij zowel KICK als Vos Fruit lichtten deskundigen demo’s toe en gaven fabrikanten informatie over hun producten. Opvallend was het grote aantal buitenlandse bezoekers en de aandacht voor niet-chemische middelen en natuurlijke vijanden.
Op KICK gaf Jurgen Verheyen (Biobest) uitleg over de recent opgezette demo met roofmijten. Karin Winkler (WUR) richt haar onderzoek op kleine roofmijtsoorten voor de bestrijding van bramengalmijt. Deze roofmijten zijn alleen geschikt als ze zich voeden met bramengalmijt en zich voort kunnen planten. Volgens eventorganisator Willem van Eldik (Delphy) is elke vier weken spuiten tegen bramengalmijt nodig, vandaar dat inzet van roofmijten volgens hem een betere oplossing is.
In de meeldauwproef in rode bes van CAF, gespoten tijdens de bloei, lag naast de controle slechts één chemisch bestrijdingsschema. Zeven biologische objecten domineerden het onderzoek. Alleen Karma en een biologisch middel, beide drie keer gespoten, gaf een vergelijkbaar resultaat als het chemische schema. Het chemische schema bestond uit Flint en een nieuw chemisch middel, eveneens elk drie bespuitingen.
Bij Vos Fruit gaf Jan Hoogland (Syngenta) uitleg over de plantversterker Isabion. De hierin aanwezige aminozuren versterken de plant, zodat deze minder afhankelijk is van chemische middelen. Volgens kleinfruitteler Gerard Vos lijkt het blad van de met Isabion behandelde rode bessen groener.
In de komende nummers van Fruitteelt volgt meer informatie over de zachtfruitdagen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 juni 2017 - 17:24