Dirk van Hees van Fruitconsult constateert dit jaar veel vogelschade in de boomgaarden, meer dan andere jaren. “Het hoge suikergehalte in de vruchten dit jaar is hier mogelijk de oorzaak van”, vertelde Van Hees tijdens de bijeenkomst met actualiteiten rond de komende oogst, die was georganiseerd door de NFO-afdeling West-Betuwe. De rondgang over vier aangrenzende teeltbedrijven vond plaats aan de Uiterdijk en Julianaweg in Geldermalsen.

Vogelschade lijkt de laatste jaren een trend te worden. Vooral langs windschermen kan de schade groot zijn, omdat dit de leefomgeving van de vogels is. Van Hees adviseert als beste maatregel het korthouden van windschermen. Een andere mogelijkheid is gaten in het windscherm zagen door stelselmatig zijhout van de stammen weg te zagen. Dit hoeft niet van boven tot beneden toe, maar een stuk op manshoogte voldoet. “Zo verstoor je hun leefomgeving,“ aldus Van Hees. Gaten zagen kan niet overal, bijvoorbeeld als het een emissiescherm langs oppervlaktewater betreft.

Afhankelijk van de perceelslocatie komen grotere vogels (kraaien, kauwtjes) voor of juist zangvogels, zoals mezen. In de buurt van woonwijken zijn het veelal zangvogels; bij veebedrijven in de omgeving kunnen dit juist kraaien en kauwtjes zijn.

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 17 augustus 2012 - 12:00