Uit een vierjarige proef op PPO Fruit waarin zes alternatieve onderstammen werden vergeleken met M.9 T337, is G.41 als veelbelovend naar voren gekomen. Het doel van deze oriënterende proef was potentieel geschikte onderstammen te selecteren voor vervolgonderzoek. PPO-onderzoeker Frank Maas adviseert G.41 te testen op meer locaties en met meer cultivars. Ook proeven in de vruchtboomkwekerij zouden zinvol zijn.

G.41 gaf bij het entras Elstar geen wortelvelden, een vergelijkbare tot iets hogere productie en een hoger gemiddeld vruchtgewicht. Ook het aandeel gekleurde vruchten lag iets hoger. Uit buitenlands onderzoek bleek bovendien dat de onderstam een hoge tolerantie heeft tegen herinplantziekte en resistenties tegen bacterievuur en wortelhalsrot (Phytophthora).

In de proef werd M.9 vergeleken met vier Poolse en twee Amerikaanse onderstammen (P59, P60, P66, P67, G.11 en G.41). G.11 gaf net als G.41 een gladde vergroeiing, maar had niet de voordelen van een betere kwaliteit. Behalve P66 gaven ook de andere onderstammen een vergelijkbare tot hogere productie, maar hadden op andere punten weer nadelen. Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden via www.tuinbouw.nl.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 24 oktober 2013 - 11:51