Zowel in het Drentse Marwijksoord als in het Limburgse Melderslo hebben nachtvorstventilatoren gedaan wat ze beloven: het verhogen van de luchttemperatuur met 3°C tijdens nachtvorst. Kees Goense uit Marwijksoord plaatste zijn ventilator in de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 april in een perceel zwarte bessen. De temperatuur daalde die nacht tot -4,6°C, maar binnen bereik van de ventilator bleef het 3 graden warmer. De zwarte bessen stonden, afhankelijk van het ras, al in bloei. Over eventuele schade aan onbehandelde zwarte bessen kan Goense nog geen uitspraken doen. In de kruisbessen, waar de machine niet stond, liep de teler wel aanzienlijke schade op. Van het gewas dat in volle bloei stond is 50 procent van de bloemen beschadigd. Nachtvorstbestrijding in de blauwe bessen was nog niet nodig, deze stonden nog niet in bloei.
Goense onderzocht de afgelopen twee jaar binnen het Praktijknetwerk Nachtvorstbestrijding Kleinfruit samen met collega-telers de effecten van verschillende nachtvorstbestrijdingsmethoden in blauwe bes. Dit project is afgerond, maar Goense is nog niet klaar met de ontwikkeling van zijn windmachine. Samen met studenten van de hogeschool in Emmen is het bereik van de machine vergroot en wordt nu gekeken hoe de capaciteit van de ventilator met een zo laag mogelijk energieverbruik vergroot kan worden.

Bij Leon en Marcel Driesven in Melderslo kreeg de nieuwe Tow and Blow-windmachine in de nacht na Koningsdag zijn vuurdoop. De blauwe bessen stonden op dat moment half in bloei. Uiteindelijk werd het met -2°C niet echt gevaarlijk voor de bessen, maar was het wel een uitgelezen moment om de machine te testen. De thermometer bleef binnen het bereik van de ventilator steken op 0,8°C. Met dit resultaat slaagde ook de Tow and Blow-machine voor zijn eerste praktijktest.  

Dit bericht is geplaatst op maandag 4 mei 2015 - 18:35