De ontwikkelingen in de markt volgen elkaar razendsnel op. Wat betekent dit voor u en voor de strategie van uw onderneming? Op 14 november vindt in Wageningen de jaarlijkse Kennisdag plaats. Voor een groot deel staat deze dag in het teken van de veranderende markt. De organisatoren NFO en PPO vullen dit thema als volgt in.

Helwich Schwartau (AMI) verwoordt hoe de markt voor appel en peer verandert. Hij schetst dit door te laten zien hoe de exportstromen in de wereld wijzigen onder invloed van opkomende markten, groeiende en of dalende producties in verschillende werelddelen, de Russische importstop en de deze week verkregen markttoegang voor peer op de Chinese markt. Schwartau geeft daarnaast een analyse van het huidige afzetseizoen tot dit moment en neemt u mee naar trends in de komende maanden.

Koen Hazewinkel, verbonden aan de businessschool binnen de Universiteit Groningen die gespecialiseerd is in de levensmiddelensector, gaat in op de veranderingen binnen de retail. Groeimarkten verzadigen, prijsconcurrentie lijkt de boventoon te voeren, retailers willen zich onderscheiden, consumentgericht zijn. Kwesties waar de retail zich over mag buigen, maar wat betekent dit voor de fruitsector? Welke kansen biedt het u als fruitteler en wat zijn voor u de consequenties van de keuzes die retailers maken?

Naast het thema Markt komen andere actuele thema’s aan bod zoals:

  • De beheersing van de suzuki-fruitvlieg, het actuele thema in de klein- en steenfruitsector dat kampte met zeer grote schade in het afgelopen groeiseizoen.
  • Ruimere gebruiksmogelijkheden van fosfaatarme champost. Dus meer mogelijkheden om champost te gebruiken voor afdekking van onderstammen en het vergroten van de bodemvruchtbaarheid.
  • Het voorkomen van verliezen door vruchtrot; deze verliezen kunnen fors oplopen, dus als fruitteler kunt u belangrijke winst boeken bij minder bewaarverlies.
  • Financieel resultaat van verschillende Conference-plantsystemen; inzicht in resultaat van plantsystemen zijn een belangrijk keuzecriterium voor uw nieuwe aanplant.
  • Duurzame beheersing van Eutypa in bessen; nieuwe mogelijkheden worden gepresenteerd om deze taksterfte te lijf te gaan.
  • Marktintroductie sleedoornonderstammen; hoe gaat dit verlopen en wat is de meerwaarde van deze nieuwe onderstam.

De NFO en PPO nodigen u van harte uit op de 14e november in Wageningen. Naast de inhoudelijke lezingen biedt deze dag een goede gelegenheid om met collega’s en diverse intermediairen uit geheel Nederland van gedachten te wisselen.

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 13 maart 2015 - 12:24