Landbouwminister Carola Schouten bracht gisteren, 28 mei, een werkbezoek aan de fruitsector en werd hiervoor rondgeleid op het fruitbedrijf van de familie Verstegen in Opijnen. Zij luisterde naar de knelpunten die er in de fruitsector leven met in het speciaal de aandacht voor gewasbescherming. NFO was organisator van het werkbezoek

De minister liet zich door Alfred, Floor, Sander en Mark Verstegen bijpraten over het reilen en zeilen op hun bedrijf en de uitdagingen die er zijn sectorbreed. Schouten: “Het is goed om te horen wat er in de praktijk gaande is”. De minister toonde veel interesse in hoe de bedrijfsvoering in zijn werk gaat. Het werkbezoek stond in het teken van duurzame gewasbescherming. Binnen de Pilot Appel van de systeemaanpak duurzame gewasbescherming werden de (on)mogelijkheden besproken. Bij de appelpilot die op het bedrijf van Verstegen ligt, werd aan de minister uitgelegd in hoeverre roofmijten schadelijke mijtensoorten kunnen bestrijden.
Het doel van het programma is om de omschakeling naar een duurzame gewasbescherming te versnellen. Preventieve maatregelen en een groen middelenpakket moeten de norm worden. Tijdens een gesprek, waar ook telers van de pilots uit de andere sectoren aanschoven, werd duidelijk gemaakt aan de minister dat de ondernemers bereid zijn om verdere stappen te zetten. Preventieve maatregelen en groene middelen zijn een prima uitgangspunt. Nieuwe groene moeten dan wel sneller gerealiseerd kunnen worden.
In Fruitteelt 11 die op zaterdag 2 juni verschijnt, leest u meer over de inhoud van het werkbezoek.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 mei 2018 - 20:29