Zeven innovatieve ideeën zijn door het Belgische Vakblad Fruit genomineerd voor het ‘Idee van ’t jaar 2017’. Twee fruittelers laten met hun idee hun technische kwaliteiten zien. De 24-jarige Pieter van Willebroecke bouwde een eigen plukwagen waarmee voorraadbakken op het perceel gestapeld kunnen worden. Johan Bossaerts ontwikkelde een kistenkar met hydraulisch aangedreven rollen, waardoor handmatig doorschuiven van kisten niet meer nodig is. Mechanisatiebedrijf De Ceuster is het derde bedrijf dat met een technische vinding meedingt naar de prijs. Het bedrijf ontwikkelde een (plant)gatenboor die gekoppeld aan een gps-programma, een perceel exact volgens tekening kan uitzetten voor aanplant van een boomgaard.
Een kersenteler stuurde zijn teelttechnische vinding in: het zaaien van witte klaver in een perceel kersen. De klaver is bedoeld om (wilde) bijen aan te trekken en dient in de winter als voer voor wild dat anders van de (jonge) bomen vreet.
Drie ideeën zijn gericht op de verwerking van fruit. Eén teler stookt zelf gin van appels en peren en waardeert het restfruit op naar een hoogwaardig product onder de naam Blosm Gin. Een andere teler verwerkt zijn appels tot wijn. En tot slot hebben drie studenten van de KU Leuven een nieuwe burger ontwikkeld waarin stukjes appel en peer zijn verwerkt.


Filmpjes van de nominaties zijn te zien op pcfruit.be.

Vrijdag 8 december wordt de winnaar van de wedstrijd bekendgemaakt tijdens de Jaarvergadering Fruit. De winnaar gaat naar huis met een reischeque van 500 euro en een cheque van de KCB-bank van 500 euro.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 5 december 2017 - 19:33