“Hoe veilig is ons fruit? Mijn antwoord: hartstikke veilig!”, aldus Nicolette Quaedvlieg van GroentenFruit Huis tijdens de Kennisdag in Wageningen. Ze veegde bijvoorbeeld de vloer aan met het verhaal over de vermeende ‘gifaardbeien’. “Het is heel eenzijdig neergezet, en de krant Trouw die het nieuws bracht, ging niet voor wederhoor naar het RIVM of het Ctgb. En dan gaat het ineens razendsnel met de media…”. Enkele uren later kwam het ook op het NOS-journaal en bij Nieuwsuur. De geïnterviewde toxicoloog gaf gelukkig wel aan dat hij de aardbei niet liet staan. “Maar er is niet meer gezegd: blijf ze lekker eten.”
Later is er vanuit het Ctgb en de Nvwa nog wel een tegenbericht gekomen, maar het kwaad is dan al geschied en tegengeluiden worden dan door de media helaas veel minder goed opgepakt. “Voedsel is echt een heel kritisch punt”, aldus Quaedvlieg. Vooral door social media kunnen kleine ‘brandjes’ ineens heel groot worden. Ze benadrukte ook dat journalisten gaan lopen zoeken. “Wij zeggen tegen telers dat zij niet gelijk zelf voor de camera moeten gaan staan, maar eerst contact moeten opnemen met de brancheorganisatie’.”
De Kennisdag voor de Fruitteelt werd half november georganiseerd door NFO en WUR.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 30 november 2017 - 16:34