De Italiaanse afzetcoöperatie VOG heeft een contract met raseigenaar KIKU gesloten over de teelt en afzet van het appelras Crimson Snow. Bij VOG aangesloten telers mogen vanaf 2020 in totaal op 100 hectare Crimson Snow telen. Het appelras is in Australië ontwikkeld door KIKU Variety Management, dat de wereldwijde licenties en merkrechten in handen heeft.
Crimson Snow heeft, zoals de naam al zegt, een karmozijnrode schil en wit vruchtvlees. Vanwege de goede bewaarbaarheid en eetkwaliteit mikt VOG op afzet in de tweede helft van het seizoen, wanneer er minder rode appels beschikbaar zijn. Belangrijkste afzetmarkten zullen met name Italië en Europa zijn, maar vanwege het goede uitstalleven zou de appel ook geschikt zijn voor export naar verre markten.
Naast de rechten van Crimson Snow beschikt VOG ook over de teelt- en marketingrechten van de clubrassen Kanzi, Pink Lady, Rubens, Modi, Jazz, Envy en Yello. In Italië hebben al enkele andere afzetorganisaties een contract met KIKU over de rechten van Crimson Snow. In totaal bedraagt het areaal Crimson Snow in Italië bijna 400 ha. Doel is in 2022 in Italië in totaal 550 hectare met het ras aangeplant te hebben en 700 hectare in heel Europa. Het afgelopen seizoen bedroeg de oogst 4.500 ton. Binnen enkele jaren wordt de Italiaanse oogst geschat op 20.000 ton.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 juni 2017 - 19:12