Deze week is het adviesteam Fruitteelt van Delphy in opdracht van de NFO en GroentenFruit Huis op pad voor de Nederlandse oogstraming van appels en peren. Fruitteelt ging een ochtend mee met Delphy en bezocht enkele van de in totaal vijftig bedrijven waar de ramingen plaatsvinden. In Fruitteelt 15 van 22 juli volgt een artikel over deze rondgang, inclusief de oogstramingstabel. Ook digitaal houden wij u uiteraard op de hoogte.
Van oudsher voert fruitteeltadviesbureau Delphy jaarlijks de oogstramingen uit. Dit jaar wordt er extra gelet op die gebieden die getroffen zijn door nachtvorstschade. In die gebieden is het beeld van het behang grilliger, daardoor de raming lastiger en is er extra geteld in die percelen.
Overigens baseert Delphy de oogstraming alleen op de tellingen, vruchtmetingen en eventuele uitval van bomen door vruchtboomkanker of de vorst van enkele jaren geleden. De opmerkingen bij de getelde rijen geven alleen een algemeen kwaliteitsbeeld van de vruchten en ziekten en plagen die dit jaar veel voorkomen. Zo constateert Delphy dit jaar regelmatig een ongelijk behang bij Elstar (meer vruchten bovenin de boom dan onderin) door de nachtvorst en vruchtschurft en fruitmot bij appel.
Ten slotte bespreekt Delphy als adviseur met de oogstramingscommissie de resultaten van de oogstraming en vergelijkt deze met de ervaringen van de commissie. Indien nodig stelt de commissie deze oogstraming bij. De oogstramingscommissie bestaat uit de NFO, de NFO-productgroepen Appel en Peer, en GroentenFruit Huis.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 13 juli 2017 - 19:57