Een internationaal team van onderzoekers, waaronder onderzoekers van Wageningen University & Research, heeft het volledige DNA van appel in kaart gebracht. Wereldwijd kunnen rassenonderzoekers en veredelaars gebruik maken van deze informatie, waardoor het makkelijker wordt appelrassen te ontwikkelen met ziekteresistenties, verbeterde producteigenschappen en een betere vruchtkwaliteit.
Aan het in kaart brengen van de DNA-code van appel werkten onderzoekers mee van instellingen uit Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland en Zuid-Afrika. Met de nieuwste technieken zijn 42.000 vermoedelijke genen vastgelegd. Van 93 procent van deze genen is inmiddels vastgesteld dat het daadwerkelijk om genetische informatie gaat. Aan een deel van deze genen is inmiddels ook een eigenschap gekoppeld. Dus of bijvoorbeeld een specifiek stukje DNA gekoppeld is aan de schilkleur of juist aan een bepaalde resistentie.
De nieuwe genoomsequentie (volledige volgorde van DNA-materiaal van de appel) maakt het mogelijk stukjes genetisch materiaal van andere, nieuwe appelrassen te vergelijken, en zo al in vroeg stadium bepaalde eigenschappen vast te stellen. Ook kunnen met deze kennis op DNA-gebaseerde diagnostische tests ontwikkeld worden, waarmee sneller nieuwe rassen veredeld kunnen worden.

Bron: wur.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 juni 2017 - 17:50