“In de oogstraming die vorige week werd gepubliceerd door NFO en GroentenFruit Huis is de zinsnede ‘ondanks droogte wordt een goede oogst verwacht’, bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Telers hebben mij hier de afgelopen dagen heel wat keren over gebeld”, zegt NFO-voorzitter Gerard van den Anker. Ook over de uitbreiding van beregeningsverboden en de aanhoudende droogte deed de telefoon roodgloeiend staan bij de fruittelend voorzitter. “Door de aanhoudende droogte gaan we nu de gevolgen zien. In heel Europa is het droog en dit kan zeker tot gevolg hebben dat de oogstraming naar beneden wordt bijgesteld. De beschikbaarheid van water in sommige delen van het land is echt een probleem. Daarbij komt dat telers die wel water kunnen geven al weken lang, vaak ’s nachts, in touw zijn en het kost ook een hoop geld. Een investering die mijns inziens wel terugverdiend moet kunnen worden op de verkoopprijs.

Appelcoulance
Met temperaturen op vrijdag voorspeld tot 37 graden Celsius wordt het voor appeltelende fruittelers een belangrijke week met het oog op mogelijke zonnebrandschade. In delen van Zeeland en Limburg kan er sowieso niet beregend worden en in het Rivierengebied mag er overdag niet meer beregend worden met oppervlaktewater vanaf 25 juli. De gewassen zijn inmiddels wel wat gewend, maar dit lijkt een extreme week te worden. De NFO heeft dinsdagmiddag een brandbrief gestuurd naar Waterschap Rivierenland waarin zij de mate van belangrijkheid benadrukt voor de appeltelers om als coulance toch wel overdag te mogen beregenen. Met name op de heetste uren van de dag om op die manier schadebeperkend te werken.

Klein en zoet
Doordat in sommige gebieden niet beregend kán worden zal vooral de maat van de pruimen nu wat achter blijven. “We kunnen dit ook deels positief omkeren want de maat blijft dan weliswaar wat achter, maar het goede nieuws voor de consument is dat het fruit een lekkere zoete smaak heeft door de vele zonne-uren”.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 juli 2018 - 20:45