Voor zover er al een beeld van de nachtvorstschade bij klein- en steenfruit kan worden gemaakt, is het beeld zeer wisselend. Opvallend dit jaar is dat het beregenen van kersen, waar dat is gebeurd, goed is uitgepakt. In het midden en noorden van het land is in de kersenteelt zeker schade, maar is er wel een grillig beeld. De indruk is dat de vroege kersenrassen meer schade hebben opgelopen dan de late rassen. In Zuid-Limburg is net als bij appels sprake van forse schade. Alle kersen tot 2,5 m hoogte zijn bevroren. Daar blijft nog een zeer kleine oogst over. Vanuit de kustprovincies Zeeland en Noord-Holland wordt nog weinig schade gemeld in kers.
Ook de pruimen lijken in deze provincies de dans ontsprongen. NFO-vakgroepvoorzitter Frederik Bunt: “Ik heb twee pruimentelers in Noord-Holland gesproken, maar die konden geen bevroren vruchten vinden.” In de overige delen van Nederland is er forse schade ontstaan in de pruimen. Bunt schat de oogstderving – in een eerste voorzichtige schatting – landelijk op zo’n 30 tot 40%. Het lijkt erop dat Reine Victoria en Opal de grootste klappen hebben gekregen. Rassen die een groene bloei kennen, zoals de Lazoetrassen, lijken er beter doorheen te zijn gekomen. “Misschien dat de bloemen daar beter gecamoufleerd zaten of dat de bladeren ervoor gezorgd hebben dat de luchtvochtigheid iets hoger bleef”, gist Bunt.

Kleinfruit
In het kleinfruit wordt wel steeds meer duidelijk over de nachtvorstschade, maar in veel gevallen is het ook nog afwachten hoe de planten zich verder gaan ontwikkelen. Bij rode bes missen veel bloemtrossen de bovenste vruchtjes. Van de bloemen die nu loskomen is het afwachten of deze zijn bevroren of niet. Zeker is dat er zowel productieverlies als kwaliteitsschade zal zijn, maar hoe groot de verliezen zijn is nu nog moeilijk te zeggen.
In de traditionele buitenteelten van braam en framboos worden in het hele land bevroren bloemknoppen gevonden. Maar ook bloemstengels (zijscheuten) zijn bruin verkleurd en boven de grond staande nieuwe grondscheuten zijn bevroren (zie foto, gemaakt door Heino van Doornspeek). Hoe dit zal uitpakken voor de verdere ontwikkeling van de plant en de uiteindelijke oogst is nog niet duidelijk. Maar het zal zeker zijn effect hebben op de productie van kleinfruit in 2017, laat Heino van Doornspeek van Vlamings in een reactie weten.
Vanuit de blauwe-bessenteelt komen bij de NFO ook schademeldingen binnen. Vanuit Zuid-Limburg komen er zeer negatieve geluiden, maar ook vanuit Noord-Limburg en Oost-Brabant komen meldingen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 mei 2017 - 18:24