“Wees dit jaar voorzichtig met de dunning bij appel in Midden-Nederland. In de appelpercelen in dit gebied zit grote variatie qua aantal bloemknoppen. Bij Boskoop is deze variatie het grootst, gevolgd door Elstar en tenslotte Jonagold,” waarschuwde Antonie de Kruijff (AgruniekRijnvallei) onlangs. NFO-afdeling West-Betuwe hield bij de broers Richard en Arjan van Maaren haar bloeibijeenkomst onder leiding van De Kruijff en Aryan van Toorn (CAF).
De Kruijff verwacht dat telers weinig Ethrel-A in Elstar zullen gebruiken, maar liever de volle bloei afwachten. “Wil je bij 10 procent open bloemen Ethrel-A spuiten?” vroeg hij de telers. “Ik verwacht zwakke bloemknoppen. Met volle bloei kunt u indien nodig ATS spuiten.” Ook Van Toorn adviseert terughoudend te zijn met dunning vanwege zwakke bloemknoppen. Zeker uit oogpunt van regen en/of nachtvorst in de komende periode. “Let overigens wel op met Ethrel-A bij appel. Het werkt daar bij hogere temperaturen (vanwege dosering) grilliger dan in peer,” volgens Van Toorn.
Opvallend bij de gebroeders Van Maaren is Alkmene als bestuiver in plaats van siermalus in een perceel Jonagold Boerekamp (Early Queen) in het derde groeijaar. Volgens De Kruijff een goede keuze. “In twee van de tien jaar bestuiven siermalussen, ook als meerdere siermalusrassen geplant zijn, onvoldoende bij triploïde rassen zoals Jonagold en Boskoop. In die jaren is Alkmene dan het beste bestuiverras. Nadeel is het vroege pluktijdstip van Alkmene voor de veiligheidstermijn van gewasbeschermingsmiddelen.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 april 2015 - 17:21