Conference hangt dit jaar dun. Dat was ook zichtbaar op het fruitteeltbedrijf van de broers Richard en Arjan van Maaren in Herwijnen. NFO-afdeling West-Betuwe hield gisteren op dit bedrijf haar bloeibijeenkomst onder leiding van Antonie de Kruijff (AgruniekRijnvallei) en Aryan van Toorn (CAF).

“Met zo’n dun jaar als nu kan Regalis Plus de rui beperken. In een dik jaar is dat niet nodig,” meent De Kruijff. Momenteel zijn bij Conference al veel bloemen open. “Vrijdag spuiten veel telers GA 4/7 (minimaal 0,5 l/ha),” verwacht De Kruijff. “GA 3 geeft wel eens ‘rommelperen’. Volgens mij moet het dit jaar zonder GA 3 kunnen.”

Van Toorn gaf aan dat er meer GA 4/7-forumuleringen op de markt komen. “Let op met verschillen in toelating en het werkzame stofgehalte. Voordeel is dat er meer prijsconcurrentie komt,” weet Van Toorn. “Een tankmix van GA 4/7 met GA 3 leek vorig jaar minder effectief. Meng ze bij voorkeur niet.” Bij Doyenné du Comice en Sweet Sensation zijn enkele GA 3-tabletten het overwegen waard. Overigens ligt de GA 4/7-dosering bij deze rassen hoger dan bij Conference.

“Bij peren komt dunning op veel plaatsen niet aan de orde,” denkt Van Toorn. “Momenteel is alleen Exilis (6-BA) toegelaten in peer. Van twee andere 6-BA-middelen wordt de toelating verwacht. Een derde dunmiddel in peer komt (waarschijnlijk) te laat voor het dunnen van de peren.” Daarnaast is Ethrel-A beschikbaar om de bloemknopvorming te bevorderen. Hierdoor ruien zwakkere vruchtjes eerder.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 23 april 2015 - 17:45