Volgens een onlangs afgerond onderzoek van Freshfel wordt de consument nog vaak misleid over de aanwezigheid van fruit in bepaalde producten. Iedereen kent wel de voorbeelden van yoghurt met stukjes fruit erin. Op het pak staan prominent enkele fruitsoorten afgebeeld, maar de realiteit is dat er slechts een enkele procent vruchten in het pak zit… In het onderzoek Where is the Fruit? werden 188 producten uit 13 EU-landen onder de loep genomen. Slechts 20% van de producten bevatte 50% fruit of meer. En 7% van de producten bevatte helemaal geen fruit! Het product op de nieuwsfoto van Milk&Fruit bijvoorbeeld: hierin zit 1% kers en 1% aardbei…

Zie hieronder een overzicht van de overige percentages:

Deze bevindingen in combinatie met de uitingen op de verpakkingen zijn volgens Freshfel in strijd met de EU-regels. Deze zijn juist na 2010 nog aangescherpt, omdat eenzelfde onderzoek van Freshfel toen ook al misstanden liet zien.
Consumenten kennen allemaal het belang van het voldoende eten van groenten en fruit. Zij denken dus vaak voldoende binnen te krijgen, omdat zij overal gezonde afbeeldingen zien. Een voorstel kan zijn om alleen nog fruit op verpakkingen te mogen plaatsen als er daadwerkelijk meer dan 50 gram fruit per 100 gram product in zit. De maximum hoeveelheden zout, suiker en vet mogen hierbij ook niet overtreden worden. Naar dit onderdeel is ook gekeken in het Freshfel-onderzoek. Klik hier voor het volledige rapport.
Zie hieronder een overzicht van de onderzochte 188 producten en de producten waar helemaal geen fruit in zat.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 6 april 2017 - 15:42