“Het verbaast me hoeveel verschillende waardplanten perenbladvlooien bezoeken in de herfst en het voorjaar.” De Amerikaanse entomologist Rodney Cooper uit daarmee zijn verbazing over de bevindingen die hij deed in het onderzoek naar perenbladvlo en zijn waardplanten.
In de VS is perenbladvlo een bekende plaag, maar de laatste jaren zorgt het insect voor steeds meer problemen. Reden voor het Amerikaanse ministerie van landbouw om te laten onderzoeken waarvan perenbladvlooien leven. Met als doel telers meer handvatten te geven om het insect te bestrijden.
Met behulp van twee methoden is het DNA van de darminhoud van de perenbladvlooien van allerlei herkomsten vastgesteld. Hieruit blijkt dat perenbladvlooien DNA van allerlei waardplanten in hun darmen hebben; van de populaire coniferenhagen tot onkruiden, waaronder paardenbloemen. Opvallend is dat alle bladvlooien verschillende soorten voedsel in hun darmen hadden. Onderzoekers hadden verwacht dat er ook vlooien zouden zijn die alleen op perenbomen leven, maar zonder uitzondering hadden de insecten DNA van verschillende soorten voedsel in hun darmen.
Een ander opvallend feit dat de onderzoekers ontdekten, is dat de vlooien niet altijd eten van de planten waarop ze zich bevinden. Zo werden veel perenbladvlooien gevangen van de cypressensoort Chamaecyparis nootkatensis ‘Pendula’, maar niets van deze plant werd in de darmen gevonden.

Bron: goodfruit.com

Dit bericht is geplaatst op donderdag 15 maart 2018 - 19:26