‘Van alle gifstoffen die we met ons eten binnen krijgen, is 99,99% natuurlijk. En maar 0,01% wordt door mensen toegevoegd. Dat is waarom we die bespoten appel prima kunnen eten.’ Hoogleraar toxicologie Aalt Bast van de Universiteit van Maastricht ging tijdens zijn lezing bij Universiteit van Nederland in op de vraag ‘Waarom is het eten van een bespoten appel geen probleem?’.
Voeding is nog nooit zo veilig geweest als nu, maar tegelijkertijd zijn mensen heel snel in paniek ten aanzien van stoffen in ons eten. Mensen kunnen blijkbaar moeilijk een inschatting maken van de daadwerkelijke risico’s als er weer een nieuw onderzoek wordt gepubliceerd. Als voorbeeld noemde Bast de ophef rondom het eten van rood vlees. Het risico daarvan op het ontstaan van darmkanker is net zo groot als van 20 uur tv-kijken per week en daar hoor je mensen niet over. Ook blijken consumenten eerder bereid producten te kopen als er ‘bio’ of ‘vitamine’ op staat, ook op producten waarbij dit niet waar kan zijn.
Bast vindt en denkt dat het anders kan. Planten maken van nature veel meer gifstoffen aan dan wij als mens er aan toevoegen. Bovendien zijn de gehaltes van de residuen van gewasbeschermingsmiddelen dusdanig laag dat ze geen risico vormen voor de gezondheid. Het is beter een bespoten appel te eten dan geen appel te eten. Voeding kan juist een heel positieve rol spelen voor de gezondheid. “Langzamerhand gaan geneesmiddelen een steeds kleinere rol spelen, terwijl onze voeding een veel grotere rol zal gaan spelen in onze gezondheid. Als we weten wat voor stoffen er precies in onze voeding zitten en als we voeding goed toepassen, kunnen we die voeding gebruiken voor allerlei geneeskrachtige werkingen”, verwacht Bast.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 februari 2018 - 19:04