Waterschap Rivierenland verwacht vooralsnog dat de waterstanden komende winter voldoende herstellen om volgend voorjaar het waterpeil weer voldoende op orde te hebben voor bijvoorbeeld nachtvorstberegening. Waterschap Rijn en IJssel meldde begin deze week juist dat het volgend voorjaar opnieuw droogteproblemen verwacht. De nieuwe droogte zal het gevolg zijn van de extreem lage grondwaterstand dit jaar, aldus het waterschap. Die stand gaat zich niet genoeg herstellen, tenzij het maandenlang elke dag behoorlijk gaat regenen.
Het grondwater staat in delen van Nederland wel 1 meter lager dan normaal en daalt ondanks wat buien nog steeds. Hoewel voor heel Nederland het droogterecord van 1976 niet is gebroken, geldt dat niet voor hoger gelegen delen van het land. Die gebieden zitten er al ver boven.

De geschetste situatie geldt echter niet voor de regio Rivierenland laat woordvoerster Lotte Kaatee weten. “Het voordeel voor ons is dat we water kunnen inlaten uit de grote rivieren Nederrijn, Lek, Maas en Waal. Een ander verschil met waterschap Rijn en IJssel is dat dat gebied veel hoger ligt, waardoor de grondwaterstand daar lager is. De grondwaterstanden zijn bij ons lager dan normaal, maar we verwachten dat deze zich, dankzij de druk die de grote rivieren uitoefen, sneller herstellen”, aldus Kaatee. Waterschap Rivierenland houdt nu nog het hogere zomerpeil aan om te zorgen dat het grondwaterpeil zich makkelijker herstelt. Afhankelijk van de situatie zal de komende tijd overgeschakeld worden op het winterpeil.

Grafiek: het neerslagtekort in Nederland volgens de metingen van het KNMI, bijgewerkt op 11 oktober 2018.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 oktober 2018 - 20:11