Om de verkoop van Joly Red-appels extra te stimuleren, heeft Fruitveiling Zuid-Limburg een waxmachine aangeschaft. En met succes: de Joly Red werd positief ontvangen, opende deuren naar nieuwe markten en leverde een goede middenprijs op. Fruitveiling Zuid-Limburg experimenteert daarom nu ook met het waxen van andere appelsoorten.

De eerste appels werden in oktober verkocht, de laatste partijen gingen in april weg. Het merendeel van alle appels werd gewaxt. “We waxen alleen op verzoek van de klant”, vertelt directeur Michel Schrijnemaekers. “De meeste klanten die de gewaxte appels zien, gaan meteen overstag. Hierdoor was het voor ons makkelijker om binnen te komen op nieuwe markten in onder meer het Midden-Oosten. Na presentatie van de gewaxte appels op enkele beurzen stroomden de aanvragen binnen. En tegen de verwachting in was er ook in eigen land veel belangstelling: ongeveer de helft van de Joly Red-appels is in Nederland gebleven.”

Het waxproces werkt als volgt: De appels worden aangevoerd door de waterlijn, drooggemaakt met een blazer en dan gewaxt. Dit gebeurt met spraykoppen die de wax – een gedestilleerd goedje uit de afscheiding van insecten – vernevelen over de appels. Daarna worden de appels kort gedroogd.

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 10 juli 2015 - 13:03