De helft van de Europese bevolking is te dik en welvaartsziekten komen steeds vaker voor. Ons voedsel komt van over de hele wereld en wordt vaak niet op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Daarbij worden door de hele voedselketen mensen uitgebuit om de prijs voor de consument zo laag mogelijk te houden. In een kritisch artikel in de Volkskrant stelt voormalig VN-rapporteur over voedsel Olivier de Schutter onze verslaving aan goedkoop eten aan de kaak.
Het is volgens De Schutter tijd dat we tot het inzicht komen dat de maatschappelijke kosten van ons ‘destructieve voedselsysteem’ vele malen hoger zijn dan de lage prijzen in de supermarkt. Hij rekent voor: “In de jaren vijftig besteedden we nog zo’n 30 procent van ons inkomen aan voedsel, nu is dat nog maar 13 procent. Tegelijkertijd geven we miljarden euro’s meer uit aan gezondheidszorg en sociale zekerheid als gevolg van onze ongezonde levensstijl.”
De Schutter ziet een oplossing in het teruggaan naar kleinschaligheid en verscheidenheid, maar deze weg is bijna niet terug te nemen. De reden dat dit niet kan, is vooral een kwestie van machtsmisbruik. “Boeren zijn overgeleverd aan een paar dominante spelers op de markt. Ze staan van twee kanten onder druk: de grote winkelketens en voedselbedrijven bepalen de prijs, aan de andere kant leveren multinationals als Monsanto de zaden en chemicaliën. Lokale spelers zijn uit de markt gedrukt, politici laten hun oor hangen naar de grote landbouw- en voedingsbedrijven…. De prijs van ons eten in de supermarkt is misleidend, omdat we niet incalculeren wat het effect is op de leefomgeving en onze gezondheid. Uiteindelijk betalen we die schade alsnog via de belasting. Het zou veel efficiënter zijn als de prijs in de supermarkt niet langer zou liegen”, aldus De Schutter.

Lees het volledige artikel op volkskrant.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 juni 2018 - 15:20