Vorig jaar 24 april startte het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) met de Nederlandse versie van Weather Observations Website (WOW-NL) in navolging van het Britse weerinstituut Met Office. WOW stelt iedereen in staat een eigen automatisch weerstation te koppelen aan deze website. Deelnemers kunnen hier hun eigen weermetingen en die van anderen volgen. Voor het KNMI betekent dit een enorme uitbreiding van meetpunten, vooral in stedelijke gebieden waar weinig KNMI-weerstations staan. Inmiddels zijn ruim 300 weerstations aangesloten op WOW.
Agrometeoroloog Erno Bouma heeft zijn twijfels over de plaatsing en kwaliteit van particuliere weerstations. “KNMI-stations staan opgesteld op van tevoren afgesproken plaatsen en omstandigheden, zodat gegevens onderling goed vergelijkbaar zijn.” In Apeldoorn verschilt de temperatuur al zo’n vier graden volgens Bouma. Mogelijk staat zo’n particulier weerstation niet ver genoeg opgesteld van bijvoorbeeld een gebouw.
Voor fruittelers kan een particulier weerstation in de buurt een aanvulling zijn als het KNMI-station wat verder weg staat. “Zo heb je een indruk van temperatuur, RV en neerslag in je omgeving. Maar gebruik die gegevens nooit voor nachtvorstwaarschuwing of berekeningen in een schurft-model. Daarvoor zijn deze gegeven niet betrouwbaar genoeg,” waarschuwt Bouma.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 mei 2016 - 18:07