“Blijf op percelen met nachtvorst weg met Middel X,” waarschuwde Ann Gomand (zie foto) van Pcfruit in België tijdens de Opendeurdag Hageland op vrijdag 31 juli. In Nederland is dit middel nog niet toegestaan. Op de twee Conference-percelen bij Hupko, waar Pcfruit het dunmiddel onderzocht, was vorig jaar 50% en 100% vorstschade. Op beide percelen dunde Middel X veel te sterk. In 2015 werkte het middel minder sterk op beide percelen dan in 2014. Dit jaar werkte Middel X op het perceel met 100% vorstschade sterker dan op het perceel met 50% vorstschade. “De werking van Middel X varieert van jaar tot jaar en van perceel tot perceel,” concludeerde Gomand. “Ook dunt Middel X 1,1 kg/ha bij peer niet altijd sterker dan 1,5 kg/ha. Percelen die sterk op 6-BA-dunmiddelen reageren, reageren ook sterker op Middel X.”
Middel X mengen met bladvoedingen blijft oppassen. “Vooral captan 2,0 kg plus bitterzout 10 kg gemengd met Middel X 1,1 kg per hectare versterkt de dunning. Middel X 1,1 kg plus Aminosol 5,0 l per hectare gaf geen verhoogde dunning,” aldus Gomand. “Spuit om risico’s te vermijden Middel X apart.”
Uit proeven op Belgica concludeerde Pcfruit dat het beter is twee keer 1,1 kg/ha Middel X te spuiten dan één keer 2,2 kg/ha. Dit is bij andere appelrassen ook vaak beter. Een bespuiting met MaxCel na Middel X geeft geen extra dunning. Middel X remt de fotosynthese waardoor MaxCel niet werkt.
Bij de Pinovamutant Evelina dunde Middel X op zowel klassiek als mechanisch gesnoeide bomen sterk. Evelina is evenals Kanzi en Gala een kleinvruchtig ras. In tegenstelling tot bij peer vond Gomand bij Evelina wel een doseringseffect bij Middel X: 1,5 kg/ha dunde sterker dan 1,1 kg/ha.
In de genoemde proeven gebruikte Pcfruit nog geen fotosynthesemeter. Standaard voert Gomand de eerste bespuiting uit bij een gemiddelde vruchtmaat van 8 mm op het tweejarig hout. Indien nodig volgt een tweede bespuiting op 12 mm. Omdat in de kop van de boom vaak veel appels overblijven na de eerste bespuiting, denkt Gomand in de toekomst de tweede behandeling vooral op de kop te richten.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 augustus 2015 - 14:52