In  Fruitteelt nr 10 2015 van zaterdag 16 mei leest u in Werkwijzer de aanpak van de schimmels zwartvruchtrot en alternaria die na de bloei de kop kunnen opsteken. Maar zo zijn er nog drie die u in uw percelen kunt verwachten. Hoe is hun situatie en hoe pakt u die schimmels aan?

Schurft. Dit speelt vanaf het eerste groen tot en met doorgaans zestig dagen na de bloei. Heeft veel aandacht gehad in de u bekende aanpak.

Meeldauw. Met name actueel op Doyenné du Comice en Sweet Sensation. Aantasting blijft zichtbaar als verruwing en kan ook later in de zomer nog door middel van een wit randje om bestaande plekken uitbreiden. Conference kan ook aangetast worden, maar minder. Op zich is het niet fundamenteel bekend of aangetaste vruchtjes makkelijk met verruwing overgroeien of een voorkeur hebben om af te ruien. De periode van afbloei en de volgende vier tot zes weken zijn in ieder geval meest cruciaal in de aanpak. De vatbaarheid is wat minder dan appel en algemeen kan gesteld worden dat vooral warm vochtig weer beslissend is voor een verhoogd infectierisico. Alle middelen die op appel tegen meeldauw ingezet worden zijn effectief en kunt u ook op peer gebruiken. Uitzondering is Nimrod, binnen de herregistratie dit jaar verwachten we uitbreiding naar peer, maar nu is deze nog NIET toegestaan.

Perenroest. Deze is plaatselijk en met een jaareffect actueel. Typische, oranje vlekjes op blad vanaf nu gaan het beeld vormen. Minimale aantasting is niet schadelijk, maar de ervaring leert dat het in die gevallen door de jaren heen erger wordt. Tevens is het zo dat bij hogere druk vruchten aangetast kunnen worden. In eerste instantie zijn de vlekjes glad, later ontstaan sporendragers aan de onderzijde (soort haren) die voor verdere bestrijding zorgen. Perenroest leeft altijd in symbiose met bepaalde conifeerachtigen (juniperus). Die zijn nodig als sporendragers in de winter. Controleer bij aantasting dus altijd uw omgeving, de bron kan niet ver weg zijn. Eventueel rooien of die bron behandelen kan een optie zijn. CAF & Bayer hebben lang geleden al onderzoek gedaan naar de bestrijding. Strobilurinen (Flint of Stroby) en EBR’s (Folicur, Score of Topaz) zijn het sterkst in de bestrijding;

(Auteur: Aryan van Toorn, Centrale Adviesdienst Fruitteelt)

Dit bericht is geplaatst op zaterdag 16 mei 2015 - 06:30