Laura de Boer van VoorFRuit! in Zwaagdijk is gewend om klanten te bedienen met kwaliteitsfruit. Maar nog nooit besteedde ze zóveel energie aan het realiseren van een ideale rijping en optimaal eetmoment van de appels en peren. Het was dan ook speciaal voor het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de regio West-Friesland dat ze alles uit de kast haalde om hen een prachtmandje West-Fries fruit te kunnen aanbieden.

Het koninklijk paar bezocht afgelopen donderdag, 28 juni, de regio West-Friesland. Naast allerlei maatschappelijke initiatieven kon aandacht voor de tuinbouw in het gebied niet ontbreken. Voorafgaand aan het bezoek aan veredelingsbedrijf Enza Zaden gingen de koning en koningin in Enkhuizen in gesprek met een afvaardiging van bedrijven uit de sector. De dag werd afgesloten met een bezoek aan het Regatta Center in Medemblik en daar kreeg De Boer haar kans de West-Friese fruitteelt onder de aandacht van de koning te brengen.

De gemeente Medemblik had De Boer, die partner is van fruitteler Toine Groot in Hem, gevraagd fruit te presenteren aan de gasten en bezoekers. Zij gaven haar ook de gelegenheid iets aan te bieden aan de koning. Speciaal voor de koning en koningin maakte ze een Hollands kratje met daarin een fles VoorFRuit! Sap, enkele Junami-appels en Conference-peren en een brief met daarin een pleidooi voor de fruitsector in West-Friesland. De Boer: “De koning reageerde heel spontaan toen ik mijn geschenk aanbood met  de woorden:  ‘Namens de fruittelers van West-Friesland bied ik u graag ‘onze trots’ aan’. Een brede glimlach en een woord van dank zorgden voor een prachtig moment.”
In de brief schreef De Boer vooral over het unieke van West-Friesland. “Het is een heel mooi gebied met ideale omstandigheden voor allerlei vormen van fruitteelt en in het bijzonder perenteelt, waarbij we achter de dijken optimaal kunnen profiteren van het IJsselmeer. Maar heel veel hectares fruit verdwijnen, omdat er geen opvolgers zijn en omdat we te maken hebben met grote partijen die grond opkopen, waardoor het voor fruittelers nauwelijks mogelijk is het bedrijf uit te breiden. Veel mensen beseffen nauwelijks wat een uniek fruitgebied we hier hebben. Daarom moeten we ook op tijd nadenken hoe we dit gebied inrichten en de jeugd kennis laten maken met dit prachtige vakmanschap”, aldus De Boer. Hopelijk schrijft de koning een mooie brief terug.
Ook bracht ze de Fruitigste-campagne onder de aandacht met prominent het nieuwe logo op de brief.
Voor de overige aanwezigen had De Boer een stand ingericht met allerlei soorten vers fruit en natuurlijk een spandoek van De Fruitigste.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 juli 2018 - 20:09