Fruitteler Wim van Wijk uit ’t Goy ontving van het Innovatiefonds voor telers 5.000 euro voor zijn toepassing van spuiwater in de boomgaard.

Het spuiwater is een restproduct uit de luchtwassers van een varkensstal.

In eerste instantie werd het product toegepast als onkruidbestrijder en bladverteerder. Inmiddels blijkt spuiwater in combinatie met fertigatie ook te voldoen als meststof. Het bevat relatief veel stikstof en daarnaast zwavel en ijzer. Een bijkomend voordeel is dat door de versnelde bladvertering de schurftdruk afneemt en voor de bestrijding hiervan minder middel nodig is.

Bij toepassing als bladmeststof is de straffe werking een nadeel. “Bij experimenten bleek dat bij een te hoge dosering de knoppen van de bomen kunnen verbranden. Daarom doseren we voorzichtig, maar dan nog ervaren we de voordelen”, aldus Van Wijk.

Ook is het oppassen dat de spuitmachine niet beschadigt door het spuiwater. Van Wijk gebruikt voor de toepassing een oude spuitmachine. Die wordt na elk gebruik grondig gereinigd om aantasting van het metaal te voorkomen.

Kansen voor doorontwikkeling ziet Van Wijk wel: “We willen kijken naar de werking op bloedluis, bladvoeding en fertigatie op zoveel mogelijk appel- en perenrassen.”

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 13 maart 2015 - 15:01