Zwartebessenteler Lauran Vermue in het Zeeuwse Heinkenszand heeft wisselende ervaringen met de Lazo TPC in de teelt van zwarte bessen. Vermue werkte de afgelopen drie jaar met deze machine. De Lazo TPC is een uit Chili afkomstig warmteapparaat dat met grote snelheid warme lucht in het gewas blaast met als doel schimmels, insecten en andere ziekten te doden. Omdat het apparaat tot minder gebruik van chemische middelen leidt, past het prima in een residuvrije teelt.

In het eerste jaar verwarmde Vermue de lucht, op Chileens advies, tot 80 oC maar verhoogde dit in het tweede jaar tot 100 oC en in het derde jaar tot 130 oC. Vermue heeft bij deze temperatuur goede ervaringen met de bestrijding van rupsen en botrytis. De luizendruk nam af, maar in luisgevoelige rassen was alsnog een aanvullende bespuiting nodig. Op de rondknopmijt had het apparaat geen effect.

Het euvel met het apparaat zit vooral in de extra bladval. Bladval komt ook in percelen met de gangbare teelt voor, maar kwam in de percelen verwarmd met de Lazo TPC eerder. Een vroege bladval geeft een lagere productie en hogere kostprijs. Bovendien hadden afnemers geen extra geld over voor bessen met minder residu. Vermue concludeert dat vooralsnog de machine vooral voor de biologische teelt van meerwaarde is.

 

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 5 april 2013 - 14:30