Het perenras Xenia kan zowel vanuit de afzet als van telerszijde rekenen op een warme belangstelling. Zo was de belangstelling voor de Xenia Telersdag, die op donderdag 15 januari werd gehouden in Randwijk, boven verwachting. “We hadden een zaal voor 65/70 personen geregeld, maar we hebben zelfs mensen moeten teleurstellen”, vertelt Eric van der Louw, directeur van Xenia Europe. In totaal waren nagenoeg alle 55 Nederlandse en Belgische leden van telersvereniging Xenia aanwezig en daarnaast 15 geïnteresseerde telers. Van der Louw: “We willen nog doorgroeien naar maximaal 75 tot 80 leden.” 

Sinds de start van de Xenia-teelt in 2008 groeide het areaal naar 100 hectare. Van der Louw verwacht dat het areaal, mede op basis van huidige bestellingen, op korte termijn zal doorgroeien naar 500 hectare. Het doel is dat in 2019 in België en Nederland samen de 250 hectaregrens wordt overschreden. De bedoeling is dat eenzelfde areaal op diverse locaties elders in Europa wordt ingeplant. Landen waar Xenia al wordt geteeld zijn (in volgorde van belangrijkheid): Duitsland (Bodensee en omgeving Dresden), Kroatië, Frankrijk, Oostenrijk en Bosnië.
De telers van Xenia houden wat betreft afzet het heft in eigen handen. De vereniging is voor de helft eigenaar van Xenia Europe dat verantwoordelijk is voor de verkoop en waarvan Van der Louw directeur is. Hij gaat zowel voor de teelt(locaties) als voor de afzet langs minder gebaande paden. Begin januari overhandigde Van der Louw op de Fresh Turky Fair in Istanbul een Xenia-peer aan de Turkse landbouwminister Mehmet Mehdi Eker. De minister bracht een bezoek aan de beurs om zich te laten informeren over vernieuwingen. Xenia Europa was op deze  fruitbeurs om de basis te leggen voor de export van Xenia naar Turkije en de landen daar uit de regio. De zoete Xenia kan zowel knapperig als sappig gegeten worden en past naar verwachting goed in de smaakbeleving van consumenten in het Middellandse Zeegebied. De reacties op de beurs waren veelbelovend. Dichter bij huis wordt Xenia inmiddels verkocht door een service supermarkten in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 januari 2015 - 18:59