Het SmaArt-camerasysteem op de Darwin-bloesemdunner heeft een innovatie-award in de categorie zilver toegekend gekregen in aanloop naar de Agritechnica-beurs in Duitsland. Het camerasysteem zorgt ervoor dat bomen onafhankelijk van elkaar naar wens gedund kunnen worden.
De camera maakt opnames van de bloeidichtheid per boom, waarna de beelden direct door de boordcomputer omgezet worden in een optimale draaisnelheid van de roterende draden. Op deze manier kunnen fruittelers een optimaal vruchtbehang van een betere kwaliteit en grootte realiseren.
De techniek werd ontwikkeld in een samenwerking tussen de leverancier van de bloesemdunner Fruit-Tec en het Leibniz-instituut voor agri-techniek en bio-economie, het Kompetenzzentrum Obstbau-Bodensee, elektronicaspecialist CiS, softwarebedrijf CLK en het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart.

Uit 320 inzendingen werden er 2 bekroond met een award in de categorie goud. In de categorie zilver zullen 29 inzendingen een award ontvangen. De awards worden uitgereikt tijdens de Agritechnica, die plaatsvindt van 12 tot 18 november in Hannover.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 oktober 2017 - 18:01