Volgens cijfers van de Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC zijn inmiddels ruim dertig mensen in het ziekenhuis beland en zeven mensen overleden aan de gevolgen van een Listeria monocytogenes besmetting op appel. De geïnfecteerde appels (Gala en Granny Smith) zijn afkomstig van het bedrijf Bidart Brothers in het Amerikaanse Californië. Het gaat met name om Listeria-meldingen van mensen die gecaramelliseerde appels afkomstig van Bidart Brothers hebben gegeten. Alle appels, afkomstig van Bidart Brothers, bij bedrijven worden ‘ teruggeroepen’ en de CDC roept consumenten op om bij twijfel over de herkomst deze appels ook weg te gooien.
Bidart Brothers laat weten dat er 30.000 dozen internationaal verscheept zijn. De Canadese coöperatie Scotian Gold laat appelschijfjes vernietigen in alle vier de Atlantische provincies van Canada als gevolg van mogelijke besmetting met Listeria. De appels die Scotian Gold gebruikt zijn afkomstig uit de VS en volgens de Canadian Food Inspection Agency moeten bedrijven ook die appels   vernietigen vanwege een mogelijke besmetting. Ook in de Filippijnen en Vietnam loopt een ‘terugroepactie’ op Granny Smith en Gala.
Listeria komt op heel veel voedingsmiddelen voor. De bacterie  kan al via water op voedsel terechtkomen. In principe kan Listeria dan nog geen kwaad; dat gebeurt pas als de bacterie zich heeft vermenigvuldigd tot ziekmakend grote hoeveelheden. Listeria vermenigvuldigt zich makkelijk. Zelfs in een koele en vochtige omgeving.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 januari 2015 - 15:25