Zuid-Tirol wil niet alleen het grootste fruitteeltgebied zijn, maar ook het gebied worden met de meeste biodiversiteit van alle Europese fruitteeltgebieden. Met deze doelstelling presenteerde coördinator Gerhard Dichgans een aantal lezingen tijdens Interpoma over biodiversiteit en de carbon foot print van appels. Want een uitgekiende biodiversiteit helpt om deze voetafdruk ofwel CO2-belasting van een kilo appels nog verder te verlagen. Op dit moment is de teelt van appels in Zuid-Tirol min of meer CO2-neutraal. De boomgaard zelf absorbeert dit broeikasgas door middel van assimilatie. De hoeveelheid die zo wordt vastgelegd, komt ongeveer overeen met uitstoot van bijvoorbeeld trekkers en de productie van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, toonde Massimo Tagliavini van de Vrije Universiteit van Bozen.
Door middel van resistente rassen en het terugdringen van kunstmest en fossiele brandstoffen kan de boomgaard netto zelfs een zogenaamde ‘sink’ worden voor CO2.
Deze maatregelen leiden ook tot de Europese milieudoelstellingen voor 2030. De fruitteelt in Zuid-Tirol streeft die na wil en zich daarmee onderscheiden, stelt Dichgans. Hij was tot vorig jaar bestuursvoorzitter van VOG, de overkoepelende organisatie van afzetorganisaties in Zuid-Tirol en leidt nog verschillende projecten voor VOG.
De Interpoma vindt ieder jaar plaats in Bozen, de hoofdstad van Zuid-Tirol, maar nu via een zoomsessie.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 december 2020 - 18:38