Landen op het Zuidelijk Halfrond verwacht komende oogst 6 procent meer appels te plukken dan in 2020. De perenproductie blijft op het niveau van vorig jaar. Dat heeft de World Apple and Pear Association (WAPA) bekendgemaakt. In de prognose zijn de verwachte producties in Argentinië, Australië, Brazilië, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika opgenomen.

In totaal wordt op het Zuidelijk Halfrond een appelproductie van 5.090.000 ton verwacht, met stijgingen in Australië (+23%), Brazilië (+20%) en Zuid-Afrika (+6%). Nieuw-Zeeland verwacht een lagere productie (-5%) en de producties in Argentinië en Chili blijven stabiel.
Gala is met een aandeel van 37% het grootste appelras dat wordt geteeld op het Zuidelijk Halfrond, gevolgd door Fuji (14%) en Red Delicous (13%).
Ondanks de stijgende appelproductie blijft de totale export waarschijnlijk op het niveau van vorig jaar. Wel zijn de verschillen onderling groot: Argentinië (+11%), Australië (+53%), Brazilië (+19%), Chili (0%), Nieuw-Zeeland (-7%) en Zuid-Afrika (+4%).

Gekeken naar de peren blijft de totale productie naar verwachting gelijk aan die van vorig jaar, maar zal de export met 6% stijgen. Met name Argentinië (+12%) en Australië (+7%) verwachten meer peren te exporteren. Zuid-Afrika verwacht een lichte stijging (+2%), terwijl Chili (-3%) en Nieuw-Zeeland (-4%) naar verwachting minder zullen exporteren.

Klik hier voor de volledige tabellen van WAPA.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 25 februari 2021 - 15:28