Maandag 10 juni rond 17.00 uur veroorzaakte het aangekondigde noodweer in België grote schade rond Borgloon (België). Vooral de met onweer gepaarde hagel zorgde ervoor dat de appels bij de pluk alleen nog geschikt zijn voor de industrie. De hagelstenen zijn dwars door de schil geslagen. Hoewel het blad van de peren onder de boom lag en de schil goed geraakt is, verwacht fruitteeltadviseur Jef Helsen (ST@F) dat de peren er nog wel doorheen groeien. Al zullen het geen gladde peren meer worden. Zie foto’s van Jef Helsen. (lees verder onder de foto’s)
De onweersbuien trokken gisteren vanuit Noord-Frankrijk via Zuidwest-België naar het Noordoost-België. Rond Brussel viel eveneens hagel, maar daar wordt nagenoeg geen fruit geteeld. Het Waasland (Oost-Vlaanderen) en andere Belgische fruitteeltgebieden bleven gevrijwaard van hagel. Ook vanaf woensdag tot en met zaterdag worden stevige regenbuien verwacht met kans op (lokaal) onweer en hagel.

Ook bij de OFH zijn na de buien van gisteren meldingen uit de regio rond Borgloon binnengekomen. Vanuit Nederland was er slechts een incidentele melding. Na de onweersbuien van afgelopen week kwamen er eveneens alleen meldingen uit België en nauwelijks uit Nederland.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 juni 2019 - 18:53