Het voorstel om in Zwitserland het minimumloon in te voeren, stuit op verzet van belangenorganisaties en ondernemers in de land- en tuinbouw. Vooral bij de groente- en fruitgewassen die veel arbeid vergen, verwacht men grote problemen vanwege de kostenstijging die dit met zich meebrengt. Fruittelers die biologisch werken, worden het hardst getroffen aangezien hun arbeidsbehoefte groot is.

Het voorstel gaat uit van een uurloon van 22 Zwitserse Frank (ongeveer 18 euro). Volgens het Verband Schweizer Gemüseproduzenten (VSGP) en het  Schweizer Bauernverband (SBV) betekent dit dat ongeschoolde arbeidskrachten en seizoenskrachten in het hoogseizoen een maandloon van 5000 Zwitserse Frank (bijna 4.100 euro) gaan verdienen. “Dergelijke bedragen zijn onbetaalbaar voor de sector”, zei SBV-voorzitter Markus Ritter.

De verwachting is tevens dat het voorgestelde minimumloon leidt tot meer import aangezien Zwitserse producten dan zo’n 25 procent duurder worden.

De Zwitserse bevolking stemt 18 mei in een referendum over de invoering van het minimumloon, dat het hoogste ter wereld zou worden. Nu kent het land geen minimumloon.

Onlangs werd al bekend dat ook in Duitsland een minimumloon gaat gelden. Vanaf 1 januari 2017 ontvangen alle Duitse werknemers een minimumloon van 8,50 euro per uur. 

Dit bericht is geplaatst op maandag 16 juni 2014 - 14:19