In afstemming met de NFO heeft LTO een uitgebreide reactie gegeven in de internetconsultatie actualisatie stikstofgebruiksnormen en aandachtsgebieden stikstof.
Voor de fruitteelt hebben vooral de lagere stikstofgebruiksnormen in het zuidelijk zandgebied grote gevolgen. Voor bijna alle gewassen en ook voor fruit liggen deze ver onder het landbouwkundig optimale bemestingsadvies. Bovendien roepen de nieuwe normen veel vragen op. Gewassen die eerder niet-uitspoelingsgevoelig waren, waaronder fruit, zijn dat nu ineens wel. De aangepaste stikstofnormen zijn deels gebaseerd op modelberekeningen en verouderde gegevens. Het ministerie wordt opgeroepen om de looptijd van het 8e actieprogramma te benutten voor verder (praktijk)onderzoek naar bemesting, – en het beleid op basis van die informatie te herzien. De NFO heeft tenslotte specifieke aandachtspunten voor de fruitteelt ingebracht. Kleinere fruitsoorten die eerder niet opgenomen waren, zijn nu ingedeeld bij blauwe bes. Deze keuze is niet onderbouwd en heeft forse gevolgen, omdat blauwe bes de laagste stikstofgebruiksnorm heeft van alle fruitsoorten.
In de nieuwe Uitvoeringsregeling worden de voormalige nv-gebieden (nutriënten-verontreinigde gebieden) vervangen door zogenaamde ‘aandachtsgebieden stikstof’. Een belangrijk kritiekpunt op deze aandachtsgebieden, is dat het schaalniveau van de indeling te grof is. Hierdoor zijn lokale verschillen onvoldoende zichtbaar en worden sommige regio’s ten onrechte als aandachtsgebied aangemerkt. Bovendien blijft de extra korting op stikstofgebruiksnormen in deze gebieden een punt van zorg. In bepaalde regio’s kan de totale korting oplopen tot twintig procent. De aanwijzing van aandachtsgebieden moeten gebaseerd zijn op actuele, lokaal herkenbare data. Bovendien moeten ook andere factoren (zoals inlaatwater, kwel, riool-overstorten en RWZI’s) worden meegenomen. In veel gebieden spelen deze een grote rol bij de nutriëntenbelasting.
De NFO werkt op het mineralendossier nauw samen met LTO Nederland. Hierdoor kan de NFO zich richten op de punten die specifiek van belang zijn voor de fruitteelt.

