Afsluiting project ‘Natuurinclusief Betuws Boeren 2’

15 mei 2025

In Echteld werd woensdag het project Natuurinclusief Betuws Boeren 2 afgesloten. Zestien fruittelers en boomkwekers experimenteerden het afgelopen jaar met natuurinclusieve maatregelen op hun bedrijf.

Tijdens de bijeenkomst, die werd bezocht, door een kleine 20 deelnemers en belangstellenden, werd onder andere ingegaan op de resultaten van het project dat werd geïnitieerd door ANV Lingestreek. Ook de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) was nauw betrokken. “Het project Natuurinclusief Betuw Boeren liep in totaal vijf jaar”, vertelt projectleider Bert Snel. “De eerste ronde liep vier jaar, de tweede tranche – die we deze week afsloten – een jaar.”

Natuurinclusief Betuws Boeren 2 werd financieel ondersteund door Greenport Gelderland Innovatiefonds, het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) en Waterschap Rivierenland.

Planmatig werken

De deelnemende fruittelers stelden samen met een adviseur een plan op met daarin focus op bodembeheer, de inrichting van percelen met bloemenstroken en hagen, observeren/monitoren in de boomgaard, onkruidbeheersing en beheersing van plagen binnen een systeemaanpak. Ook werd een risicobeheerplan opgesteld. Daarin werd vastgelegd welke stappen zouden worden genomen als natuurlijke maatregelen of bewerkingen niet het gewenste effect hadden. In dat geval werd – volgens de principes van Integrated Crop Management (ICM) – gericht gewasbescherming ingezet

Volgens Snel hebben de deelnemende fruittelers veel winst geboekt op het gebied van natuurinclusief werken en ICM. “Er wordt veel meer planmatig gewerkt: éérst waarnemen en dan een plan maken om een plaag tegen te gaan. We pakken nu door op deze onderwerpen, binnen het project Natuurinclusief Betuws Telen. Dit gaat twee jaar lopen en wordt getrokken door de CAF.”

De resultaten van de fruittelers die deelnamen aan Natuurinclusief Betuws Boeren 2 zijn gebundeld in een leaflet. Deze kunt u hier inzien.

Hulp bij behalen goud-score

Berend Jan van Westreenen, voorzitter van de NFO-afdeling Gelderland/Overijssel, was namens de NFO aanwezig bij de afsluitende bijeenkomst. “Een project als dit is zeker belangrijk voor onze sector. Ook omdat dit ondernemers kan helpen om de goud-score te behalen binnen de eco-regeling van het GLB. Daarbij hechten overheden en waterschap er veel waarde aan dat we als sector ‘alternatief’ gaan denken, bijvoorbeeld als het gaat om plaagbestrijding.”

Tijdens de afsluitende bijeenkomst was ook aandacht voor de mogelijkheden van een voedselbos als landbouwsysteem. Van Westreenen: “Maar het inrichten van een voedselbos zal voor de meeste fruittelers een stap te ver zijn en kan slechts aan een selecte groep ondernemers een inkomen bieden.”