De Belgische groente- en fruitsector pleit voor het schrappen van de GRASP-module binnen GlobalGap. Dat zegt voorzitter van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT) Luc Vanoirbeek op vilt.be. De GRASP-vragenlijst is bedoeld om telers te laten aantonen dat ze hun medewerkers onder goede omstandigheden laten werken. “De arbeids- en sociale omstandigheden worden met onze strenge wet- en regelgeving al voldoende gewaarborgd. Dit is een totaal overbodige administratieve last”, vindt Vanoirbeek.

Van de GRASP-module is per 1 januari 2024 een nieuwe versie ingegaan. Vooral de manier waarop de score wordt bepaald is veranderd. Er wordt niet meer gewerkt met een puntensysteem maar met ‘Major Musts’ en ‘Minor Musts’. Ook is de vragenlijst verder uitgebreid, waardoor de administratieve lastendruk voor telers weer is toegenomen.

Ook tijdens de boerenprotesten van de afgelopen weken bleek dat de administratieve lastendruk te hoog is voor veel agrariërs. “Land- en tuinbouwers zijn toen de straat op gekomen onder andere om een vermindering van de administratieve last te eisen. Men heeft de buik vol van overbodige administratieve regels. Daar is GRASP een goed voorbeeld van”, aldus Vanoirbeek. Hij ziet de retail als belangrijkste sta-in-de-weg om tot versoepeling van de GRASP-regels te komen. Het adviserend bestuur van GlobalGap in Keulen bestaat uit vertegenwoordigers van de producenten en van de retail. “Deze laatste groep houdt de versoepelingen tegen”, vertelt Vanoirbeek. “Zij dragen de kosten niet en hebben er geen directe baat bij. Hopelijk dat ze door de Europese boerenprotesten toch wat ontvankelijker worden voor onze vraag.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 maart 2024 - 16:47